Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Разпространените вчера от прокуратурата записи от телефонен разговор на командира на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков във връзка с проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента Румен Радев е водеща новина за по-голяма част от всекидневниците тази сутрин.

„Как да се прикрие Десислава Радева“ е челното заглавие на вестник „24 часа“. В материал, поместен на две страници изданието пише, че прокуратурата е пуснала запис как мъж, за когото се предполага, че е Румен Радев се наговаря с шефа на ВВС да прикрият разследване срещу президентската съпруга, когато е работила във финансовия отдел на Военновъздушните сили и е изпълнявала и длъжността експерт „Връзки обществеността“.

Това е и причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване на основния закон за имунитета н а президента срещу наказателно преследване.

„24 часа“ цитира началника на кабинета на Румен Радев - Калоян Методиев, който казва, че ако започне процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще скочи от 60 на 80 на процента.

Според Методиев „сме свидетели на разграждане на държавността“.

В редакционен коментар във вестник „Дума“ със заглавие: „Кьорфишеци“ прокурорските записи са наречени „чиста цветановщина“.

Едва ли някой се съмнява, че тази атака е политическа и цели сплашване на държавния глава, пише изданието.

Вестниците „Дума“ и „Земя“ са избрали за заглавия на първата си страница съобщението, че голяма част от българите искат референдум за еврото. Изводът е направен след социологическо проучване на агенция Тренд по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика.

Само 19 на сто подкрепят приемането на европейската валута у нас, 54 процента искат допитване за влизането ни в еврозоната.

 Гърция дава 2000 евро еднократна добавка за всяко новородено, съобщава вестник „Труд“. Според правителството в Атина, тази помощ ще даде стимул на бъдещите родители и ще бъде една от мерките за борба с демографската криза. За сравнение вестникът пише, че у нас помощта не е променяна от години - за първо дете тя е 250 лева, а за второ дете - 600 лева. Някои общини са по-щедри към родителите на бебета - в Созопол помощта е 1000 лева, а в Несебър 2000 лева за всяко новородено дете, уточнява публикацията.

Къде да търсим спешна помощ след 18 часа или в почивни и празнични дни - на тази тема са отделени две страници във вестник „24 часа“. Отговорът е, че болните първо звънят на личния си лекар и след това отиват в болница, в която той ги прати.

Безплатно мобилно приложение показва на родителите къде е най-близкият педиатър. Така се очаква да се реши един от основните проблеми при болно дете в София - обикалянето по болници, съобщава още вестникът и обобщава, че 1292 са вече затворените от грипа училища в 13 области на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна