Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия е на посещение у нас

Принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия пристига на посещение у нас. Принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд ще се срещне с президента Румен Радев, както и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.
 
Това е втора визита на саудитски външен министър у нас, но първа за принц Фейсал.

Външният министър на Саудитска Арабия е роден в Германия, служил е в саудитското посолство в Германия, а преди това прави бизнес кариера в сферата на отбраната.

Именно бизнес и сигурност се очаква и да бъдат основните теми на разговорите между Екатерина Захариева и принц Фейсал.

Отношенията между България и Саудитска Арабия се активизират през последните около 10 години, а най-значимата двустранна проява е посещението на премиера Бойко Борисов през ноември 2017 година, когато заедно със Симеон Сакскобургготски и крал Салман изпълниха традиционния танц със саби.

Саудитският консорциум "Аркад" е и изпълнител на строежа на "Балкански поток" у нас. Сделката между "Аркад" и "Булгартрансгаз" е на стойност над 1 милиарда евро.

Саудитска Арабия е ключов съюзник на Съединените щати в противопоставянето на Иран в Близкия изток. Ситуацията в региона след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, най-новата инициатива на Доналд Тръмп за уреждане на конфликта между палестинците и израелците вероятно също ще бъдат тема на разговорите в рамките на посещението на принц Фейсал в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени