Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Маркова откри нова дата за избухването на въстанието на болярите Петър и Асен

Анелия Маркова
Снимка: Здравка Маслянкова

С факти от астрономията и историята докторът по история Анелия Маркова доказва, че въстанието на болярите Петър и Асен е избухнало половин година по-късно от общоприетата дата 26 октомври 1185 г. Въстанието слага началото на Втората българска държава. Част от историците са категорични, че то е обявено на 26 октомври 1185 година, но друга група учени са убедени, че бунтът избухва през пролетта на 1186 година.

Девет месеца продължило научното проучване на Анелия Маркова върху датировката на въстанието на болярите Петър и Асен. Разработката, която променя ключовата дата от средновековната българска история, е част от докторантурата на младата историчка от Великотърновския университет, посветена на войните по времето на Второто българско царство.

Три са ключовите моменти, които насложени един върху друг, по безспорен начин доказват, че въстанието на Петър и Асен не е на Димитровден през 1185 година, а през пролетта на 1186 година. Едното от тях е писмото на архиепископ Василий до папата, в което той описва кога се е отрекъл от византийската власт и станал български духовник, което се случва при въстанието на Петър и Асен, историческите сведения за пристигането на италианския маркиз Конрад Монферадски във Византия за сръбско-ромейската война през 1186-87 година и слънчевите затъмнения, изследвани от НАСА. Любопитен детайл, хвърлил светлина върху въстанието, е и сватбата между византийския император и унгарската принцеса в края на 1185 година.

„Започват приготовления за самата сватба. По тази причина в изворите ясно пише, че Исак Втори Ангел, византийският император, налага допълнително данъчно облагане в българските земи. Това е една от причините, поради която българският народ се разбунтувал. Като приведем към това време и момента, в който Петър и Асен се явяват на аудиенция при византийския император в края на октомври, началото на ноември 1185 година, което не отговаря на постановката, че Петър и Асен вдигат въстание на 26 октомври, защото аудиенцията на двамата братя при императора предшества въстанието", каза докторът по история Анелия Маркова.

Никъде в историческите извори няма информация, че въстанието на Асеновци се случва в деня на свети Димитър, пояснява Анелия Маркова.

В изследването си за новата дата на въстанието тя ползва и данни за слънчевите затъмнения от соларния каталог с данните на НАСА. Каталогът посочва с абсолютна точност всички тези природни явления за няколко хилядолетия. Според изследванията на НАСА допустимата грешка при всяко затъмнение е в рамките само на 2 до 5 секунди, което е нищожно. Такова слънчево затъмнение е имало само при един от походите на Византия срещу българите през 1186 година:

„Когато Алексий Врана тръгва на поход срещу българите, срещу Петър и Асен, той тогава се обръща и вдига бунт срещу византийския император. Точно тук се случва това слънчево затъмнение. От ширините, които нас ни интересуват - на територията на България, тогавашен Константинопол, днешен Истанбул не е пълно слънчево затъмнение, то е частично затъмнение като покритието му е близо 90 %. Фактически това се оказва, че е единственото затъмнение, което може да бъде видяно тук, за да бъде описано“.

Така, наслагвайки историческите извори и астрономическите изследвания на НАСА, докторът по история Анелия Маркова доказва, че въстанието на Петър и Асен не е обявено на 26 октомври 1185 година, а на следващата година. Остава отворен въпросът за датата, но със сигурност е през 1186 година.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени