Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиокомпании спират полети заради китайския коронавирус

| обновено на 29.01.20 в 11:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Бритиш Еруейс“ прекратява полетите си до Китай заради епидемията от коронавирус.

Британското правителство организира евакуацията на около 300 британци, за които се смята, че са в Ухан или в провинция Хубей, чийто административен център е града.

„Бритиш Eруейс“ по принцип извършва всекидневни редовни полети от летище „Хийтроу“ до Шанхай и Пекин. „Извиняваме се на хората за създаденото неудобство, но сигурността на нашите клиенти винаги е била приоритет за нас“, се казва в краткото изявление на авиолинията. 

Руските Уралски авиолинии също обявиха днес, че прекратяват някои от услугите си до Европа заради смъртоносния китайски коронавирус.

Базираната в Екатеринбург авиокомпания спира полетите си до Мюнхен, Париж и Рим, както и до японския град Сапоро до края на зимата.

Именно тези рейсове са популярни сред китайски туристически групи.

Казахстан също обяви днес, че прекратява от днес всякакви пътувания от и до съседен Китай.

Автобусите вече са спрени, докато пътническите влакове ще бъдат преустановени на 1 февруари, а самолетните полети – на 3 февруари. 

Индонезийската авиокомпания „Лайън Ер“ също преустановява всички свои полети от и до Китай.

Американският авиопревозвач United Airlines Inc. обяви снощи, че спира редица свои полети до Китай поради "значителен спад в търсенето на билети". Авиокомпанията заяви, че отмяната ще влезе в сила от 1-ви февруари и ще продължи до 8-и февруари.

American Airlines също обяви в сряда, че преустановят полетите си до Китай, отменяйки полетите си от Лос Анджелис до Шанхай и до Пекин от 9 февруари до 27 март.

Междувременно германският превозвач Lufthansa и неговите дъщерни дружества Swiss Airlines и Austrian Airlines заявиха, че прекратяват полетите до Китай до 9 февруари по същата причина, докато полетите на Lufthansa до Хонконг ще продължат според разписанието.

По-рано във вторник администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп посочч, че обмисля да въведе ограничения за пътуванията до Китай в опит да попречи за разпространението на вируса.

Русия и Китай работят съвместно върху ваксина срещу коронавируса, съобщи днес китайското консулство в Гуанджоу.

Междувременно в Обединените арабски емирства беше потвърден първи случай на заразяване с новия коронавирус от Китай.

По първоначална информация по всяка вероятност заразата е пренесена от човек, пристигнал от китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса миналия месец.

По последни данни на от властите в Китай - 132 души са починали от новия вирус, близо 6000 са се заразили.

Редица страни вече предприеха евакуация на свои граждани, намиращи се на територията на поставения под карантина град Ухан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна