Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата преустановява контактите с президентството

Гешев към Радев: Главният прокурор няма лични врагове и не влиза в лични битки

Президентът: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

| обновено на 29.01.20 в 18:22
Иван Гешев и Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Главният прокурор няма лични врагове и не влиза в лични битки", така главният прокурор Иван Гешев отговори на упрека на президента Румен Радев, че с действията си по отношение на него прокуратурата е девалвирала понятията "държавна измяна" и "нарушаване на Конституцията", а атаките към семейството му, са придобили "уродливи измерения".

"Работата на главния прокурор и на Прокуратурата е да провежда действия за спазване на закона и такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица. Включително нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България", заяви обвинител номер едно.

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, заяви по-рано днес президентът Румен Радев.

Изказването идва, след като вчера прокуратурата разпространи записи, за които твърди, че уличават Радев в престъпление. 

"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово. 

В понеделник стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да разтълкува разпоредбата в основния закон, според която "президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията".

На следващия ден обвинител номер едно обясни, че е отправил искане след сезиране от наблюдаващи прокурори по конкретно досъдебно производство.

Час по-късно - на годишната си пресконференция, Румен Радев поиска от Иван Гешев да каже кое е делото, като предварително декларира, че няма от какво да се притеснява.

Вчера в късния следобед прокуратурата разпространи три аудиозаписа от разговори, направени със законни разузнавателни средства. Те са били прилагани по отношение на шефа на ВСС генерал Цанко Стойков по дело, водено от Спецпрокуратурата. 

На един от записите, както изрично са отбелязали от прокуратура, той разговаря "вероятно с президента". 

Поводът е проверка на Антикорупционната комисия във връзка с назначаването на Десислава Радева за пиар на ВСС, докато те се ръководеха от Румен Радев. 

Според прокуратурата тези записи плюс други доказателства дават основание да се направи предположение за извършено от президента престъпление. Но тъй като той е с имунитет, няма как да бъде разследван

Прокуратурата преустанови контакти с президентството

Тази сутрин стана ясно, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция до произнасянето на Конституционния съд по поисканото от главния прокурор тълкуване на текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента. От пресцентъра на държавното обвинение поясниха, че мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията, както и стриктното спазване на принципа за разделение на властите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени