Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Антонов: Политиците яхват зелените каузи

Следващата екологична криза ще изкара хората от регионите, не от жълтите павета

Снимка: БГНЕС

Политиката на отказ да се отстоява околната среда е от години. Мнението е на Павел Антонов, съучредител на Мрежата за гражданско действие "БлуЛинк".

„Очевидно е, че тези проблеми мотивират политически хората. Няма човек, на който когато няма вода да пие или когато диша отровен въздух, да може да му се обясни, че това не е проблем и стабилността е по-важна. Всички партии виждат, че това има огромен заряд и може да доведе до взрив и сриване на подкрепата за статуквото в момента. Обаче реално политическо говорене в полза на решаване на тия проблеми ние не чуваме. Има наистина опит за яхване на тази проблематика", коментира Антонов в предаването "Преди всички" след неуспешния вот на недоверие към правителството.

Не спира реториката „сакън да не би случайно някой да помисли, че прогресивните зелени политики трябва да бъдат прилагани и отстоявани“, смята Павел Антонов.

„И докато това не се промени, те няма да си решат проблема. Наистина следващата криза ще чука на вратата и това вече няма да са хората на жълтите павета в София. Това вече ще бъдат наистина хората, засегнати по местата и регионите. Тях няма как тази пропаганда, която върви по медиите от години, да ги успокоява, когато става въпрос за здравето, живота им, здравето на децата им.“

„Аргументацията на народните представители някак си се плъзгаше около огромния проблем за погазените права на български граждани на достъп до чиста и здравословна околна среда. Използваха се едни евфемистични изрази, намеци, но сериозният проблем остана извън фокуса на внимание. Това не е изненадващо“, обобщи Павел Антонов днешния вот на недоверие към кабинета, мотивиран от несправяне с политиката в околната среда.

Това обаче според Павел Антонов не означава, че днешната дискусия е безпредметна. От години различни правителства провеждат систематична политика, която на практика отрича правата на здравословна околна среда, не ги отстоява, допълни анализаторът.  Според него се наблюдава по-скоро "провеждането на управление в полза и с приоритет към обслужването на знайни и незнайни инвеститори - всеки, който по някакъв начин иска да спечели от природата, от нейното унищожаване и погубване.“

Тази политика я има и отпреди. Няма как БСП да убеди избирателите, че с тези аргументи може да ги представлява, изтъкна още Антонов, според когото „със сегашното правителство и неговия коалиционен формат тази политика е докарана до крайност“ с назначаването на „контра екологичен министър“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!