Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Разследват замърсяване на Марица край Стамболийски

Пловдивската районна прокуратура се самосезира за замърсяването на Марица. След публикации за замърсяване на реката при град Стамболийски е разпоредена проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци.

Случаят е различен от замърсяването на река Марица, тръгнало от района на Пазарджик.  

В срок от 20 дни трябва да се установи дали има данни за извършено престъпление. Проверката е възложена на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и служителите на районното полицейско управление в Стамболийски.  

Ще бъде изискана необходимата документация – констативни протоколи и снемане на обяснения от управители на фирми за преработка на пластмасови изделия.   

В събота беше установеното голямо количество умряла риба в речния участък от Пазарджик до Стамболийски и Цалапица.

Вчера от Басейнова дирекция посочиха като причина изтеклите в реката два вида пестициди.

Секретарят на община Стамболийски Даниела Кръстева, която е еколог, обясни пред Радио Пловдив, че не отговарят на истината твърденията, че канализационната мрежа на града е заустена директно в Марица, без да преминава през пречиствателната станция. "Всичко с пречиствателната станция е наред, не се притесняваме от проверката", посочи секретарят на община Стамболийски. 

Директорът на ИАРА доц. Галин Николов коментира във Велико Търново, че е унищожена екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на тонове риба. 

Щетите на популацията в река Марица все още се оценяват, но всичко е унищожено, обясни той. За да се възстанови, ще е необходим период от минимум 10 години. Намерени са мъртви риби по 15-20 килограма. Радостното е, че сме успели да спасим, пренасяйки част от тези риби в други чисти водоеми“, каза директорът на ИАРА. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР