Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Анастасия Грозева, семеен психолог:

Детето не бива да е кралят в семейството

Снимка: БГНЕС

След появата на дете в семейството отношенията между партньорите често се променят. Грижите изцяло се насочват към детето, а партньорите са предизвикани да намерят нови пътища един към друг. Често единият или двамата от партньорите се чувстват неглижирани от другия, появяват се разминавания в стила на отглеждане на детето/децата, ритъмът на романтичните отношения се променя.

Жената и мъжът се чувстват добре, когато получават внимание, когато се интересуват един от друг, когато общуват достатъчно и се замислят за взаимоотношенията си своевременно – подчерта в ефира на Радио София семейният психолог и психотерапевт Анастасия Грозева.

Скоро след идването от родилния дом отношенията вкъщи от диадни стават триадни – обясни психотерапевтът. Структурата им може да се изобрази с пирамида. За психическото здраве на детето е много важно то да се вплете в тези взаимоотношения. Ако мъжът и жената са положили стабилна основа в техните (двустранни) взаимоотношения още преди появата на нов член на семейството, те ще имат база и възможности за разговор, за диалог при появата на нови проблеми.

Не бива обаче заради новите роли - на родители - да забравим партньора в двойката.

Рутината не е лошо нещо, когато я използваме като инструмент. Двойката трябва да си създаде навик, традиция да си отделя свое време, например 1 ден в седмицата или месеца, когато детето не е наоколо - съветва Анастасия Грозева. - Когато има пречки за това, всеки трябва да положи усилия поне за малки жестове на внимание.

След изтощително родителстване, нерядко се наблюдава разпад на „гнездото“ – не защото няма живот в тези отношения, а защото не сме обърнали внимание, те не са захранени…

Чест и много съществен проблем е детронирането на бащата, превръщането на пирамидата отново в хоризонтална фигура, в диада, в която липсва таткото – отбеляза още психотерапевтът. Привързването, сливането на майката и детето (децата) също е възможен проблем. Процесът не става умишлено, а поради липса на подкрепа от обществото или от специалисти – когато се налага.

Ако се говори достатъчно, ако се отдели внимание за предварителна подготовка, възникващите трудности ще се преодоляват значително по-леко.

Според Анастасия Грозева честа родителска грешка е детето да се смята за най-важно в семейството и това да се демонстрира постоянно. Така детето придобива чувството, че е крал, захранва се усещането му за всемогъщество. Това е пагубно както за психиката на подрастващия, така и за двойката. Има ли щастлива майка, има ли щастлив баща – има и здраво семейство.

Някои родители възлагат надежди част от проблемите да се решат с тръгването на детето на ясла или градина, но това не става от само себе си. Ако няма предварителна подготовка на детето за самостоятелност, може да възникне чувство за вина у майката.

Привързването е хубаво, на не бива да се залита в крайност. Полезно е за жената да пусне детето от себе си – това е добре и за него, а и за мъжа, за таткото.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

6000 студенти искат на бригада в САЩ

публикувано на 01.04.20 в 17:59