Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историите на Уолтър Ричи

БНР Новини

В поредното издание на „Музикална мрежа“ ви срещаме с италианския певец, пианист и композитор Уолтър Ричи и албума му "Истории" (Stories) от 2019 г. 

Eдин талантлив музикант, за когото Ал Жаро е казал: "Гласът му достига сърцето, както го правят големите музиканти", а Маестро Енио Мориконе е възкликнал: "Елегантен и оригинален глас!"

Аз също потвърждавам тези думи, ще се убедите и вие в тях, когато чуете този албум.

Уолтър Ричио (Ричи е артистичното му име) е роден през 1989 г. в красивия град Неапол. Музикалният му път е предопределен още от детството и толкова важната семейна среда, в която пред него се откриват хоризонтите на хубавата музика. Баща му, също музикант, го запознава с различните жанрове и по-специално с джаза във всичките му форми. Влюбва се в изпълненията на великите Ела Фицджералд, Франк Синатра, Тони Бенет. 

Ранните години на Уолтър Ричи, преминават в изучаването на пиано, а не след дълго специализира импровизация. Най-доброто усъвършенстване обаче се оказва сцената на джаз клубовете, където се среща с изявени и известни вече музиканти.

На седемнайсетгодишна възраст печели Националната награда "Масимо Урбани", най-важният италиански конкурс за джаз солисти, откъдето започва и кариерата му. На този конкурс се запознава с изтъкнатия тромпетист Фабрицио Босо, който често го кани в своите музикални проекти и изяви на сцената през следващите години. 

Друго плодотворно запознанство за Уолтър Ричи е това със забележителния саксофонист Стефано Ди Батиста, с когото изнасят концерти както в Италия, така и във Франция, Испания, Швейцария.

През 2009 г. легендарният водещ Пипо Баудо го кани да участва в телевизионното шоу на Rai 1 Domenica in като вокалист на оркестъра с диригент Пипо Карузо. В това шоу той се среща със световноизвестни музиканти, сред които Майкъл Бубле и Марио Бионди, с които пее дуети. 

Уолтър Ричи живее между Италия и Франция.

Изнасял е концерти в Парижката опера, участвал е на джаз фестивалите в Марсиак и Монтрьо в Швейцария.

Съвсем наскоро сформира и свой собствен квартет от италиански и френски музиканти. Това са пианистът Доменико Сана, басистът Жеро Портал и барабанистът Реми Виньоло.

Албумът Stories, който излезе в края на 2019-а, е съвкупност от поп и джаз музика. Достъпен и леснослушаем. Всеки, който го чуе, би могъл да открие по нещо за себе си, да го докосне по специфичен начин и да му достави наслада. Състои се предимно от авторски композиции и няколко кавърверсии на световни евъргрийни. 

Уолтър Ричи ги поднася елегантно и пее както на родния си език, така и на английски и френски. Особено впечатляващи са прочитът на класическата неаполитанска песен Guarda che luna с гост-солист саксофониста Стефано Ди Батиста и прочутата композиция на Доменико Модуньо Tu Si Na Cosa Grande в дует със шеметната Киара Чивело. Още един специален акцент от албума е и песента Caruso на Лучо Дала, която Уолтър Ричи изпълнява в дует с френския китарист Силвен Люк.

Включени са и две песни от дългогодишното му сътрудничество с Нерио „Папик“ Поджи.

Други гост-музиканти в албума са Дарио Рошильоне, Фабрицио Босо, Андре Чекарели, Жан-Пиер Комо, Джузепе Миличи, Себи Бурджо, Роко Дзифарели, Масимо Гера и още познати вече имена на слушателите на „Музикална мрежа“.

Заповядайте заедно да чуем тези Истории на 30 януари, четвъртък от 11.00 ч. в "Музикална мрежа".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна