Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на БВП на Китай може да се забави под 5% заради коронавируса

Икономическият растеж на Китай може да се забави до и под 5% през първото тримесечие на годината в резултат на епидемията с коронавирус, което ще принуди китайските управляващи да въведат повече допълнителни стимулиращи икономиката мерки, заяви в сряда правителственият икономист Чжан Мин, цитиран от Ройтерс.

Разширяващата се вирусна епидемия, която досега причини смъртта на над 130 души и зарази почти 6000 китайци, може да намали растежа на БВП с около 1%, отбеляза Чжан Мин. "Растежът на БВП през първото тримесечие на 2020 може да бъде около 5%, но не можем да изключим възможността за спад и под 5 на сто", посочи той.

Чжан Мин, който е икономист в Китайската академия на социалните науки - висш правителствен мозъчен тръст, отбеляза, че неговата прогноза е базирана на предположението, че вирусната епидемия ще достигне своя пик в началото до средата на февруари и ще приключи към края на месец март.

Китайската икономическа експанзия се забави през последното тримесечие на 2019 до близо 30-годишно дъно, като редица анализатори предполагат, че настоящата вирусна епидемия ще отслаби допълнително водещата азиатска икономика.

Прогнозираният от Чжан Мин негативен ефект върху китайската икономика от новия коронавирус може да се окаже значително по-голям, отколкото този, който причини корона вирусът SARS през 2002-2003 година, когато също тръгна от Китай и причини смъртта на близо 800 души по целия свят.

Част от негативните прогнози на Чжан Мин се базират на факта, че втората по сила икономика в света сега разчита повече на сектора на услугите и на потреблението, отколкото по време на вируса SARS. Във вътрешен план коронавирусът засяга сериозно транспорта, туризма, общественото хранене  и индустрията на забавленията. Според Чжан Мин това може да навреди на работните места, като има вероятност нивото на безработицата в страната да надвиши 5,3% през следващите месеци.

Всичко това вероятно ще принуди правителството да предприеми допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, които обаче могат да повишават годишния бюджетен дефицит до нива над 3% от БВП през 2020-а година, смята китайският икономисти. Според него Китайската народна банка може да продължи да понижава минималните задължителни резерви на банките, както и лихвените ставки.

Чжан Мин смята, че икономическият растеж може да се възстанови по-късно през годината и в рамките на 2020 да достигне 5,7%, след като през 2019-а БВП на Китай нарасна с 6,1%, отбелязвайки най-слаб растеж от 29 години насам.

Икономистът Ирис Пан от банката ING пък прогнозира забавяне на китайския икономически растеж през 2020 до 5,6 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна