Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скок на дефицита на САЩ при търговията със стоки през декември с 8,5%

Дефицитът на САЩ при международната търговия със стоки се разшири през декември с 8,5% в резултат на рязко увеличаване на вноса при слабо нарастване на износа, което може да се отрази леко негативно на растежа на водещата световна икономика през последното тримесечие на 2019-а година.

Търговският стоков дефицит нарасна до 68,3 млрд. долара през последния месец на миналата година спрямо дефицит за 63,0 млрд. долара през ноември.

Износът на стоки от САЩ се повиши с 0,3% (с 400 млн. долара) до 137 млрд. долара, като в същото време вносът нарасна с цели 2,9% (скок с 5,8 млрд. долара) до 205,3 млрд. долара.

Най-голямото увеличение както на вноса, така и на износа за декември се наблюдава при индустриалните доставки, които възлизат на 44, 634 млрд. долара при вноса, нараствайки 9,5% спрямо ноември, при нарастване на износа на индустриални доставки с 2,8% до 46,624 млрд. долара.

Докладът показа, че най-голям спад се наблюдава при автомобилните превозни средства, чийто внос спадна с 1% до 29,811 млрд. долара при увеличение на автомобилния износа с 8,3% до 12,3 млрд. долара.

Американският внос се сви през миналата есен, след като през септември САЩ отново повиши митата на китайските стоки, което сериозно навреди на вноса на потребителски стоки от Китай. Отслабването на търговското напрежение между двете водещи световни икономики през декември обаче доведе до рязко увеличаване на американския внос. Вносът в САЩ вероятно ще продължи да нараства и през януари с оглед на одобрената "първа фаза" от търговската сделка между Вашингтон и Пекин.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от