Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж: Следващи отцепници от ЕС са Дания, Полша и Италия

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В очакване Европейският парламент, който заседава в Брюксел, окончателно да гласува споразумението по Брекзит, брифинг даде яркоизявеният брекзитър - евродепутатът Найджъл Фарадж. Като заяви, че е му е омръзнало да бъде клоунът - злодей в Европейския съюз, когото да освиркват винаги около 500 души, когато вземе думата, той поясни, че е превърнал оттеглянето на Великобритания от Общността в своя кауза, след като негативният вот срещу Конституцията на Европа във Франция и Холандия през 2005 година не е бил зачетен, а този документ просто е бил превърнат в Лисабонски договор - действащият в момента документ. 

„И в този момент почувствах, че това е антидемократична и лоша структура. Сега виждам това с експанзионистичните и милитаристични амбиции. Това е много опасен политически проект, с хора, които разполагат с целия контрол, а това означава безотчетна власт“. 

Фарадж си припомни как тогавашният председател на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу е заявил, по думите му, че когато хората казват „не“, всъщност означавало обратното и попита - „наистина ли?“.

Найджъл Фарадж подчерта, че Европейската комисия работи срещу интереса на гражданите си и определи еврото като „стъпка към реална катастрофа, която задълбочава съществуващите културни разделения между Запада и Изтока“. В тази насока той определи като следващи отцепници от Общността Дания, Полша и Италия:

„Дали ще е Дания, Полша или Италия, не знам. Но бих посочил тези три. Начинът, по който поляците биват обиждани като хора от Тимерманс, е повече, отколкото могат да понесат за тяхната трудна и смутна история. Само преди 30 години те бяха управлявани от комунистическа система. И сега в Брюксел имаме система, която много прилича на тази, която те напуснаха - по отношение на начина, по който се вземат решенията“.

Фарадж определи датската икономика като „твърде сходна с британската“ и припомни, че тя не е дори в еврозоната.

„Колкото до Италия, ако имаме следваща банкова криза, и на тях ще им дойде твърде много“, заключи той и заяви, че Брекзит поставя началото на нова конфигурация в Европа. 

За Фарадж е по-добре Обединеното кралство да напусне без сделка, отколкото с лоша сделка. Иначе, на въпрос за евентуален референдум за независимост в Шотландия, той каза, че няма да се противопостави: 

„Ако Шотландската национална партия реши да проведе кампания за независимост, аз ще уважа това. Защо не? Те могат да се превърнат в регион на ЕС, както и Балканите. Това са изцяло фалшиви перспективи. Точно това се опитва да продаде на хората Никола Стърджън“. 

В петък Фарадж и останалите британски депутати ще направят шествие до гара „Люксембург“, която се намира пред Европейския парламент. Оттам те ще отпътуват към Гар дьо Миди, откъдето ще се качат на влака „Юростар“ и с него през тунела под Ламанша ще пристигнат във Великобритания.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!