Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Радев изнесе лекция в ТУ - Габрово

Ключовата роля на всеки технически университет е развитието на науката с приложна насоченост, изтъкна Румен Радев в рамките на дискусията.
Снимка: БТА

Образованието е тема на националната сигурност, посочи президентът Румен Радев пред студентите и академичния състав на Техническия университет в Габрово. Държавният глава изнесе лекция за технологиите на бъдещето и дискутира с университетската общност нейната роля в управлението на науката.

Ключовата роля на всеки технически университет е развитието на науката с приложна насоченост, изтъкна Румен Радев в рамките на дискусията.

„Държавните инвестиции у нас в научно-изследователска и развойна дейност са далеч под средното ниво за Европейския съюз“, посочи президентът и коментира, че в тази посока е нужна решителна промяна, за която ще настоява.

Сближаване икономическо и социално между Източна и Западна Европа е възможно единствено чрез инвестиции в образование и наука, продължи Румен Радев:

„Каквито и еврофондове да ни наливат тук за инфраструктура, за какво ли не, няма да постигнем такова сближаване. Ние трябва да настояваме като държава по-голямата част от тези средства да бъдат насочени тук - изграждане на научно-изследователски центрове, лаборатории, помощ финансова и научна за нашите университети“.

Държавният глава подчерта важността на симбиозата между академичната общност, местната власт и индустрия и в отговор на въпрос от аудиторията защити тезата за по-голяма самостоятелност на регионите и финансова децентрализация на общините, което по думите му, ще е стимул за гражданска активност по места.

След дискусията президентът се запозна с учебния процес и посети лаборатории на Техническия университет.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от