Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехи на певицата Светлина Стоянова на концертния подиум във Виена

| обновено на 29.01.20 в 19:04
Светлина Стоянова и Стивън Хопкинс в Стъклената зала на Музикферайн - Виена
Снимка: Б. Йосифова
След блестящите успехи в ролята на Розина от “Севилският бръснар“ на сцената на Щатсопер, талантливият български мецосопран Светлина Стоянова имаше две забележителни изяви на концертния подиум във Виена. През декември 2019 г. тя изнесе солов рецитал с песенен репертоар в Стъклената зала на Музикферайн, а на 12 януари 2020 г.  участва  в матине на Щатсопер, изпълнявайки арии от опери на  Хендел, Моцарт, Масне, Росини и Бизе. 

След първия концерт на 9 декември авторитетният австрийски всекидневник “Die Presse“ публикува рецензия, в която определи нейния дебют в Музикферайн като сензационен и акцентира върху оригиналната концепция на програмата, включваща песни на 7 езика и обхващаща широк спектър на мецосопрановия репертоар като стилово многообразие с творби от Хенри Пърсел, Клод Дебюси, Франсис Пуленк, Мануел де Файя, Густав Малер, Клара Шуман, Йоханес Брамс, Пьотр Илич Чайковски, Сергей Рахманинов, Михаил Глинка, Джоакино Росини. Едно своеобразно музикално пътешествие, което даде възможност на изящната Светлина Стоянова да разкрие във всяко вокално изпълнение своята впечатляваща певческа индивидуалност на интерпретатор: от блестящи виртуозни колоратури до красиво разгърнати вокални фрази, от лирично звучене и фини нюанси до темпераментни, емоционални акценти.

И в двата концерта Светлина Стоянова се представи с клавирен съпровод на изключителния пианист Стивън Хопкинс. Роденият  в САЩ инструменталист е корепетитор във Виенската Щатсопер от 2010 г. и участва в подготовката на нови сценични постановки в този театър с плеяда  оперни звезди, сред които Пласидо Доминго, Роберто Аланя, Хуан Диего Флорес, Елина Гаранча и мн. др.  Стивън Хопкинс е бил асистент на Саша Гьотцел, а от 2015 г. е активно ангажиран като диригент на продукциите на детски опери във Виенската Щатсопер. Aмериканският пианист говори с респект за изключителните възможности и предизвикателства , които този театър предоставя като кариерно развитие и цитира  своя първи сезон тук, когато е трябвало да разучи осем нови оперни заглавия.  

В интервю за слушателите на предаването “Алегро Виваче“  по "Хоризонт" Стивън Хопкинс разказа с удоволствие за началото на своето творческо  партньорство с младата българска певица Светлина Стоянова:
„Бих казал, че още от първия момент между мен и Светлина се получи специален творчески контакт. Разбирахме се просто без думи - аз изсвирвах определен пасаж или тя изпяваше фраза и всеки от нас усещаше в каква посока да насочим своята интерпретация. Важен аспект от нашата работа бяха речитативите от оперите на Моцарт в роли като Керубино от “Сватбата на Фигаро“  и Церлина от “Дон Жуан“. Това са заглавия, в които често съм акомпанирал на чембало по време на спектаклите и усещах енергията, специфичното озарение, които гласът и фигурата на Светлина  излъчват от сцената. В същото време тя е много уверена като певица в своето изпълнение и това е предпоставка за една успешна кариера. По време на репетиционния процес във Виенската Щатсопер усетихме тази музикантска връзка помежду ни и решихме да подготвим съвместно камерен репертоар. За концерта в Музикферайн обсъдихме заедно концепцията - избрахме, например, няколко испански песни, които аз многократно съм акомпанирал, но включихме и руски репертоар, който Светлина бе изпълнявала, а за мен бе нов. Именно този обмен на идеи ни допълва като интерпретатори по чудесен начин.“

За слушателите на предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" чаровната и талантлива млада певица Светлина Стоянова също разказа интересни подробности за своето съвместно музикално партньорство със Стивън Хопкинс. Чуйте интервюто в звуковия файл.

   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна