Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономистът Петър Ганев: Наблюдава се миграция на инвестициите

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи анализа "Регионални профили на общините след местните избори". Регионалните профили се представят за осма поредна година. Един от изводите тази година е преместването на определен вид инвестиции към по-слабо развити райони.

„Тази година сме в среда на икономика, която все още расте стабилно. От една страна в Европа има забавяне, от друга страна тя се трансформира, вътре в България особено, в промишлеността – имаме този преход към производства с по-висока добавена стойност и по-капиталоемки“, обясни в предаването „Преди всички“ икономистът Петър Ганев от ИПИ.

„На регионално ниво тази трансформация дава своето отражение. Докато водещите центрове все повече се опитват да вземат от нея и да привлекат такива производства с по-висока добавена стойност и повече знание, вложено в тях, съответно и по-високи разходи на труда, други региони опитват да се възползват от тази промяна и да привлекат по-скоро от стария тип инвеститори. Това са регионите, където има малко по-висока безработица и където заплатите все още изостават. Такива процеси може да се наблюдават например около Хасково и Кърджали. Такъв регион би бил около Плевен и Враца.“

Във водещите три-четири центъра чуждите инвестиции са в големи количества, в други отсъстват, посочи Ганев. „В София натрупаните чужди инвестиции са над 12 милиарда евро. Другите центрове като Варна, Бургас, Пловдив имат около 2 милиарда, след което всички останали отиват вече под милиард. Тоест виждаме разлика от 12 пъти на София спрямо петия или шестия.“

Анализът на ИПИ откроява много доброто развитие на периферията около големите центрове, особено на София област, където заетостта вече почти се изравнява с тази в столицата.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от