Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев каза, че бил „привикан“ с есемес от президентството

| обновено на 30.01.20 в 12:08
Главният прокурор Иван Гешев (вдясно) влиза за заседание на Висшия съдебен съвет.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил есемес от човек от президентската администрация във връзка с проверката за назначаването на съпругата на президента Радев за пиар на Военновъздушните сили през 2014 година. За това Гешев разказа преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Гешев не уточни кога е била потърсена комуникация с него - преди или след като прокуратурата пусна записи, направени във връзка с разследване на спецпрокуратурата срещу началника на ВВС генерал Цанко Стойков, на един от които Стойков обсъжда с мъж, за когото от прокуратура изрично уточняват, че вероятно е президентът Радев, проверка на Антикорупционната комисия около назначаването на Десислава Радева.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Гешев каза:

„Не може главният прокурор да бъде привикван с есемеси. Едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му“.

Кой е Митко и какво му е писал, Иван Гешев не уточни, само отсече: „Отговорът ми беше ясен“.

Пак без детайли главният прокурор съобщи още, че бил търсен „от кабинета, как се казваше... Златев, мисля“.

Прокуратурата обяви вчера, че преустановява всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция до произнасянето на Конституционния съд по поисканото от главния прокурор тълкуване на текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента.

„Ще направим всичко възможно, за да не се страхува Божков“

Обвинител номер едно отказа днес да даде повече подробности за разследването срещу собственика на „Нове холдинг“, заради което Васил Божков беше обявен за международно издирване. Причината - не следял делата в реално време.

А по повод думите на Божков пред Би Ти Ви, че се намира „в държава на Балканския полуостров и не смята да се връща в България, защото се притеснява за живота си, както и че България не е нормална правова държава“, Иван Гешев отговори така:

„Как всички толкова богати хора в тази държава са толкова страхливи. Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат, защо те не се страхуват, защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите, защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците, липсват половин милиард лева. Това е достатъчно основание за страх, защото то си е страшно, в интерес на истината, да има да внасяш половин милиард лева“.

„Правим това, което правим и с всички други дела. Приемете, че всички тези криминални авторитети, за които ние смятаме, че има доказателства за извършени престъпления, ще изправим пред българския съд. Това става с всички механизми, с които разполагат правоприлагащите органи. Така, че аз съм сигурен, ще направят колегите всичко възможно, за да си приберем господин Божков и вярвайте ми, ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него“, каза още Иван Гешев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна