Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем

БНР Новини
Снимка: aier.org

Неравенството подкопава доверието. Изследването „2020 Edelman Trust Barometer“ наред с другите си изводи показа, че хората вече не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха. 

В годините след световната финансова криза се появи нов консенсус, че освен икономическият растеж като единствен приоритет на икономическата политика, разпределението на доходите също трябва да се разглежда като основна променлива, по която да се ориентират успешните политики и мерки.

Поддържането на високи неравенства, евтин труд, както и ерозирането на социалните стандарти, не могат да бъдат устойчива стратегия за света и за България.

"83% от работещите се страхуват, че ще изгубят работата си заради гиг икономиката, автоматизацията, поевтиняването на труда заради наплива на емигранти и задълбочаващата се рецесия" – това е друг извод от изследването. 

В студиото на "Нашият ден" темата за корелацията между труда и резултатите от него, както и за необходимостта от включващ растеж, разговарят Николай Драганов, социолог и икономически журналист в онлайн изданието „Барикада“, и Павел Хаджиев, специалист човешки ресурси.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от