Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производствените цени в България нарастват с 3,5% в края на 2019 година

През декември 2019 година производствените цени в България остават на нивото от предходния месец, но при ускоряване на техния растеж на годишна база, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) остава през декември на нивото от ноември, когато се повиши с 0,2 на сто. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - повишение с 1,0%, цените в преработващата промишленост остават без промяна, а тези при производството и разпределението на електрическа енергия се понижават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава в края на 2019-а с 3,5% след по-слаб растеж с 2,8% през ноември и след като в средата на миналата година (през юни) беше отчетно повишение с едва 0,9% (най-слаб растеж на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено увеличение с 8,7% спрямо година по-рано регистрират цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост те нарастват със 7,3%, а в преработващата промишленост - с 1,8 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България пък остава през декември непроменен спрямо ноември, но нараства с цели 4,5% на годишна база (спрямо декември 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 0,1% на месечна база и нараства с 2,1% декември 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през декември с 0,7% на месечна база и рязко ускоряване на годишната инфлация до 3,8% от 3,0% месец по-рано, достигайки по този начин най-високо ниво от края на 2013-а година насам.

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за известно допълнително засилване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна