Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обсъждане на нова процедура за информирано съгласие на пациентите

Снимка: БГНЕС

Работна група от специалисти по акушерство и гинекология и пациентски организации започват работа по изработването на нова процедура за информирано съгласие при медицински интервенции. Първата среща ще се състои на 3-ти февруари в офиса на Националната пациентска организация. Кръглата маса ще бъде посветена на пациентските права.

„Информираното съгласие реално е документ, който удостоверява, че пациентът разбира състоянието си и е съгласен да му бъдат извършени съответни процедури. Според законодателството и установените медицински практики всички имаме право на достъп до отворена информация, според която можем да решим дали да приемем предложеното ни лечение или не“, каза Мария Георгиева, председател на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Процесът по обмен на информация между лекар и пациент не се случва или се случва рядко

„Разпространена практика е информираното съгласие да се подписва набързо, непосредствено преди операция, без да е придружено с необходимите разяснения. Превод на медицинските термини дори на разбираем език и осъзнаване от страна на пациента на реалните последствия“, допълни Мария Георгиева.

В работната група участват специалисти по акушерство и гинекология, представители на Асоциацията на студентите медици в България, Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Бихме се радвали на подкрепа от страна на изпълнителната и законодателната власт, разбира се, но все още очакваме потвърждение от няколко институции и организации, за да обявим пълния състав на работната група“, уточни  Георгиева.

При 80% от жените с ендометриоза има пропуски в процеса по информиран избор.

„Пропуските са предимно от характер на това, че липсва наистина ясна връзка между пациент и лекар, т.е. между пациент и лекар в процеса преди подписването на информираното съгласие, т.е. преди самата хирургична интервенция“.

„Информираното съгласие е процес и най-често допусканите практически грешки са хората да мислят, че това са едни хартии и документи, които трябва да се подпишат“, каза адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, и допълни:

„Има случаи, в които изобщо не е необходимо да стигаме до хартията, но трябва да минем през процеса. И този процес на информирано съгласие е изключително важен, защото чрез него ние и в законов аспект можем да поставим пациента в центъра на грижата, можем да спазим неговите пациентски права и можем от друга страна да гарантираме на лекарите, че ще работят сигурно“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени