Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли вода за Перник извън кризисната мярка

Захранващият язовир „Студена“ е тъжна гледка
Снимка: БТА

На извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, съвместно с Комисията  по икономика и собственост и Комисията по финанси и бюджет, бе представен доклад  относно писмо  на министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите за предприемане на действия за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник чрез водоснабдителната система на Столичната община.

След направени разчети става ясно, че столицата може да поеме нуждите на град Перник от 300л/с, като за целта трябва да се изгради довеждащ водопровод от водния резервоар "Мало Бучино" до Перник с два спиращи пункта, система за проследяване на отпусканите количества и следене нивото на язовирите с цел запазване на водния баланс на София. Съгласяването с тези условия е съпътствано с възлагане на кмета Йорданка Фандъкова да договори с държавата изграждане на байпас между язовирите Искър и Бели Искър,  ремонт на язовирната стена на яз. Бели Искър, тъй като тя не отговаря на сеизмичните норми, и не на последно място - да се изгради водопровод с пречиствателна станция от яз. Огняново до София.

За всичко това няма да се използват пари от бюджета на столицата.


По-късно на свое извънредно заседание Столичният общински съвет одобри постъпилото официално искане от тримата министри - на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката, да отпусне водни количества от ВиК инфраструктурата на София към Перник.

Преди да се вземе решението, се проведоха 3-часови дебати. Бяха  изразени резерви от някои от опозиционно представени партии, но все пак кризисният план бе утвърден с почти пълно мнозинство.

На въпросното заседание присъстваха и кметовете на София и Перник, които не скриха удовлетворението си от взетото решение от общинските съветници и коментираха основните опасения, които се появиха в хода на изказванията преди гласуването.

Ще искаме редовен контрол, ако трябва ежедневно – какво се случва с водоподаването, заяви общинският съветник от групата на БСП Иван Таков.

Кризата с водоснабдяването на Перник поставя и въпроса Подготвена ли е Столичната община за подобни проблеми. В дългосрочен план трябва да се търсят други решения и затова се работи по изграждането на връзка между Рилския водопровод и този от яз.Искър, каза общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по икономика Николай Стойнев.

Ако имаме и даваме достатъчно информация, хората няма да се доверяват на спекулации, убедена е Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че след решението на СОС предстои работа, а при най-малкия риск за водния баланс на София трябва да се преустанови водоподаването от столицата към Перник.

Проектите, които държавата ще финансира, са за ремонта на язовирната стена на Бели Искър и допълнително водоснабдяване на София в дългосрочен план от яз. Огняново, за което кметът Фандъкова е възложила да се направи проучване дали това е възможно.

Не бива да има притеснение по отношение на финансовите ангажименти, които местното ВиК дружество в Перник ще изплаща на „Софийска вода“ за преминаването на допълнителното количество вода, увери кметът на миньорския град Станислав Владимиров. Той допълни, че още има възможност да се черпи още вода от яз. Студена. Държавата се е ангажирала и с осигуряването на средства за ремонта на водопреносната мрежа на Перник, тъй като има риск от аварии и най-вече смесването на чисти с мръсни води.

Въпреки положителната прогноза, водният режим в Перник продължава.


Довършването на яз. Раянци на Треклянска река би могло да бъде дългосрочно решение за справяне с водната криза в Перник, твърдят специалисти. Строителството на този язовир е започнало през 80-те години на миналия век, но е прекратено поради липса на средства. Проектиран е, за да задоволи нуждите от питейно-битово водоснабдяване не само на Перник, а също на Радомир, Земен, Батановци, Ковачевци и още около 30 населени места в региона, както и за промишлено водоснабдяване на Комбината за тежко машиностроене в Радомир.

Обсъждано е дори алтернативно водоснабдяване на София от него, тъй като водата на Треклянска река е била изключително чиста, а и към момента поречието и попада в защитена зона от мрежата Натура 2000.

По думите на инж. Таня Каменова, която е работила по строителството на яз. Раянци през 80-те години, прекратяването на изграждането на проекта беше голяма грешка, тъй като трябва да се мисли и за дългосрочни алтернативи във водоснабдяването, а не както винаги - за мерки, когато кризата вече е налице.

Ако проектът е бил осъществен, съоръжението е можело да подава 1690 л/с и напълно щеше да задоволява нуждите на Перник.

При актуализация на проекта и осигурено финансиране, е възможно довършване на изоставения строеж, смята инж. Каменова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна