Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консорциум между Total и PSA планира да произвежда 1 млн. батерии за автомобили годишно

Шефът на Тотал Патрик Пуяне (в средата) по време на откриването на новия завод на "Сафт"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съвместно предприятие на "Тотал" (Total) и Пе Ес А (PSA) планира да произвежда електрически батерии за оборудване на един милион автомобила годишно до 2030 година. Това обяви днес ръководителят на френската енергийна компания "Тотал" Патрик Пуяне, цитиран от "Ройтерс".

Смесената компания ще има нужда от 5 милиарда евро инвестиции, добави той при откриването на обекта за пилотното производство в завод на "Сафт" (Saft), филиал на "Тотал" в югозападния град Нерсак в присъствието на президента Еманюел Макрон.

Амбицията на новата компания е до 2030 година да бъде в състояние да произвежда батерии за един милион автомобили годишно в Европа, което е около 10 до 15 процента от пазара и 5 милиарда евро инвестиции за двете групи, подчерта Пуяне.

Съвместното предприятие планира да успее най-късно до края на 2021 година да започне промишлената фаза на проекта за производство на батерии през 2023-2024 година в северната област О-дьо-Франс, а след това в Германия, заедно с "Опел" (Opel), който е филиал на Пе Ес А.

Съвместното дружество Ей Си Си (ACC - Automotive Cells Company) се подкрепя от френското и германското правителство и от Европейския съюз в рамките на инициативи за противодействие на азиатското господство в този стратегически сектор. Френските, германските и европейските власти ще инвестират близо 1,3 милиарда евро в консорциума, управляващ съвместното дружество, уточни Патрик Пуяне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна