Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: България е държавата в ЕС, която най-дълго е във валутен борд

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

"България е държавата в ЕС, която най-дълго време е във валутен борд". Това каза пред БНР финансовият анализатор Румен Гълъбинов. Той посочи, че това е заради инфлацията от над 500% и курс на долара от 3000 лева през зимата на 1997-а година.

Страховете за промяна на валутния курс лев - евро са неоснователни, категорично заяви финансистът. "Когато приехме валутния борд, тогава приехме курса на лева към марката", припомни той.

Гълъбинов обясни, че и еврозоната е вид борд, което означава, че страната ни от един борд ще влезе в друг.

Според него въпросът за промените в Закона за БНБ, с които текстовете от българското законодателство се синхронизират с европейските, не е бил добре комуникиран с обществото и не е дадено разяснение за сроковете в бъдеще при влизането на страната в ERM II:

"Стриктно спазване на изискването за инфлацията, т.е. да няма висока инфлация. И съблюдаване за движението на лихвените проценти - при нас това е по-лесно изпълнимо, защото с фиксирания курс към еврото до голяма степен движението на лихвените проценти се определя вече от движението на лихвените проценти в самата еврозона. С премия за риска в България, разбира се, където кредитните ни лихви са по-високи от тези в страните в еврозоната, а депозитните ни лихви са почти същите".

По думите му кандидатстването за еврозоната е повод, за да започнем по-активно да работим за подобряване на структуроопределящите сектори - икономика, образование и здравеопазване.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Румен Гълъбинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна