Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Изгонването на дипломати цели провал на споразумения с България

Мария Захарова - говорител на руското МВнР.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Желание и намерение да бъдат провалени постигнатите в последно време споразумения между България и Русия. Така говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи изгонването от страната ни миналата седмица на двама руски граждани с дипломатически имунитет.

Захарова увери, че на руската страна не са били предоставени никакви материали, доказателства или основания за вината на руснаците.

"Изучаване на избирателната система на страната и проявяване на интерес към енергийни проекти? Това изобщо не издържа никаква критика! С какво трябва да се занимават дипломатите според българските представители, които стоят зад приемането на това решение?".

По повод на обвиненията срещу трима руски граждани за опита за отравяне през 2015 г. на бизнесмена Емилиян Гебрев, на сина му и на търговския директор на фирмата му, Захарова заяви, че цялата история изглежда като елемент от антируската кампания, зад която стоят определени представители на българския политически елит. 

По думите ѝ Русия си запазва правото на ответни действия и цялата отговорност за "неоснователните и провокационни стъпки лежи на българската страна".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна