Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания напуска ЕС

| обновено на 31.01.20 в 10:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз след 47 години членство. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Британският премиер Борис Джонсън ще приветства настъпването на "зората на нова ера" в реч по-късно днес по повод излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

Демонстрации „за“ и „против“

Привържениците на Брекзит ще посрещнат официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в 23.00 часа по Гринуич на площада пред британския парламент, но от другата страна на Темза ще бъде проведена демонстрация против Брекзит. 

В 23 часа местно време знамената на ЕС пред парламента ще бъдат свалени и ще започне „новата ера“ за Обединеното кралство като независима страна, както смята премиерът Борис Джонсън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противниците на Брекзит обаче планират демонстрация под известната забележителност Окото на Лондон (London Eye), голямото виенско колело. Тя е под надслов „Да пуснем светлина в тъмнината“ (Shine a Light Through the Darkness), като идеята е участниците да бъдат с фенерчета или прожектори, за да напомнят какъв ще бъде сериозния ефект от Брекзит върху здравеопазването и правата на работниците.

Анкети сочат разделение

Въпреки изборния успех на консерваторите всички последни проучвания на общественото мнение показват, че страната продължава да е дълбоко разделена по въпроса за Брекзит. Според едно от тях – на BMG Research, искащите оставане в ЕС дори са 52 процента срещу 48 за напускане. Имиграцията и икономиката са двете неща, които са в основата на различията, показват анкетите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Същевременно броят на британски граждани, подали документи за получаване на гражданство в някоя от страните-членки на ЕС чувствително е нараснал след референдума за Брекзит, показват нови данни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени