Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС задължи правителството да не се ангажира със закриване на въглищни ТЕЦ

| обновено на 31.01.20 в 13:31
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Народното събрание задължи Министерски съвет (МС) да не поема ангажименти за закриване на въглищните ни централи и до края на февруари да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ - “Марица Изток 2“.

От своя страна, енергийният министър Теменужка Петкова увери, че България стои твърдо зад тези енергийни мощности. Темата предизвика дебати в пленарната зала.

Пълен консенсус между управляващите и БСП беше демонстриран по темата за бъдещето на въглищните ни централи. Политическите сили бяха категорични, че функционирането на топлоцентралите от Маришкия басейн са гарант за енергийната ни сигурност. Те възложиха на правителството да предприеме действия за присъединяване на България към платформата "Въглищни региони в преход",  без поемане на ангажименти за закриване на въглищни централи.

Председателят на парламентарната комисията по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ беше категоричен, че страната ни не е готова да се раздели с енергията, добивана от въглища, нито за бърз преход към чиста енергия.

“Една огромна мощност 40% от капацитета на България и задоволяването с електрическа енергия идват именно от тези въглищни централи. Ще се получи един огромен дефицит и пазарът ще гръмне. Не можем да мислим толкова зелено, колкото ни се иска“, каза той.

Алесансър Сиди от ВМРО беше още по-категоричен:

“Която аз бих нарекъл зелена утопия, която всички български граждани платиха в сметките си за ток още 2013 година“.

Атанас Костадинов от БСП  също предупреди:

“Всички ние се превръщаме от съучастници в заложници на това, което се случва. Ние трябва да направим всичко възможно да запазим живота на мините и на централите“.

Единствено от ДПС обявиха пълна подкрепа на "зелената" сделка на Европейския съюз. Рамадан Аталай - член на енергийната комисия припомни, че евентуалното закриванен на въглищните централи е свърано с европейски инвестиции за чиста енергия:

“Европейския съюз ще инвестира 1 трилион евро за преминаване към нулевите емисии“.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че страната ни е за справедлив и плавен преход, който да не поставя под риск енергийната сигурност на страната и заяви:

“Българското правителство стои твърдо зад тези тип мощности, стои твърдо зад българските миньори, зад нашите колеги. Така че колегите трябва да бъдат спокойни за своите работни места и за бъдещето на комплекса“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени