Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Тракия“ изрази тревога за Колекция „Васил Божков“

Някои от експонатите в Колекция „Васил Божков“.
Снимка: Фондация „Тракия“

„Органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Колекция „Васил Божков“. Това се казва в позиция на Фондация „Тракия“, разпространена от пресцентъра на „Нове АД Холдинг“.

„По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на „Нове АД Холдинг“, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат уникални произведения на изкуството в чували“, пише в позицията.

„Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност“, предупреждава Фондация „Тракия“.

В нейната позиция се посочва, че тя е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей „Васил Божков“

Преди ден от прокуратурата съобщиха, че културни ценности, собственост на Васил Божков, както и 400 000 хиляди лева са били намерени при обиските в сряда в рамките на спецакцията срещу хазарта.

Освен на Васил Божков, обвинения са повдигнати на трима негови бизнеспартьори, които също се издирват с червена бюлетина на Интерпол. За член на организираната престъпна група, ръководена от Божков, е обвинен и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени