Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна ваканция в Шумен

3
Снимка: ThinkStock/Getty Images

В грипна ваканция излизат на 3 и 4 февруари учениците от училищата на територията на Община Шумен. Това съобщи кметът Любомир Христов след среща с представители на Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието и областната болница.

По думите на Христов, мярката се предприема превантивно, тъй като Шумен е далеч от грипната епидемия. Данните за заболяваемостта показвали, че Общината дори не е в предепидемична обстановка. Ваканцията за децата обаче е с цел те да бъдат предпазени от заразата, а не постфактум да бъдат лекувани.

Детските градини и яслите в община Шумен ще работят нормално.

Данните за миналата седмица показват, че болните от остри респираторни заболявания в Шуменско са 155 на 10 000 души, а предепидемичните стойности са от 168 до 252 души на 10 000, каза д-р Пепа Калоянова - директорка на РЗИ. Тя допълни, че вчера са занесени 10 проби в Националния център по заразни и паразитни болести за доказване на паразитни болести.

В Многопрофилната болница са изследвани 26 проби. Четири са положителни за грип, две са на амбулаторни лица, другите две са на пациенти, които вече са изписани.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени