Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди пациенти претърпяват смяна на ставите у нас годишно

УМБАЛ "Света Анна"- София
Снимка: УМБАЛ "Света Анна"- София

10 хиляди пациенти у нас годишно претърпяват смяна на ставите - коленните или тазобедрените, казва доц. Сашо Асьов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна".  Най-честа причина за смяна на тазобедрените ставите са счупвания, вследствие на остеопороза. Първичните артрози на колянната и на тазобедрената става са най-честите ставни заболявания. 

"Една от причините, която води до необходимост да се извърши първично ендопротезиране специално за тазобедрената става, е счупването на бедрената шийка. От тази патология отиваме в една посока, която е много съществена - счупването на бедрената шийка е най-често при наличие на остеопороза. Остеопорозата е повишен риск за счупване на типични места, едно от които е счупването на бедрената шийка. Това е следващата по честотата причина за тотална смяна или изобщо за смяна на тазобeдрeна става, особено при по-възрастните пациенти", каза в предаването "По първи петли" доц. Сашо Асьов.

Ошипяването е елемент на друга болест. 

"Само по себе си ошипяването и появата на остеофити не е болест, то е последствие най-често на артрозната болест. Засяга ставите, които са подложени на натоварване, за горните крайници е изключение. Но за долните - коленни, тазобедрени, глезени и гръбначния стълб - не трябва да забравяме е елемент на една болест, която засяга ставата като цяло, но на първо място хрущялите", обясни доц. Сашо Асьов и допълни: 

"90% от болките в кръста са свързани с дископатични проблеми, т.е. междупрешленните дискове, които са едни хрущялчета, загубили своята еластичност, дехидратирани са, чупливи са... И една частичка от този хрущял притиска нервното коренче и тя е причината за болката", коментира специалистът. 

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени