Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев пред Чавушоглу: Турция е важен съюзник и добър съсед за България

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря днес с президента Румен Радев.
Снимка: БТА

Турция е важен съюзник и партньор и добър съсед за България, посочи президентът Румен Радев на срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение у нас.

Радев подчерта, че стабилните отношения между София и Анкара са приоритет на българската външна политика: „Резултатите от нашите съвместни действия са от огромно значение за сигурността и стабилността в цяла Европа и искам да благодаря във ваше лице за усилията, които полага турската страна, за спазване на съвместното споразумение между Европейския съюз и Турция от 2016 година за борба с нелегалната миграция".

От своя страна Чавушоглу също изтъкна приятелските отношения и сътрудничеството между София и Анкара във всички области:

„Убедени сме, че бихме могли да направим повече в областта на инвестициите, търговията, транспорта и логистиката. Правим крачки в тази посока. По отношение на енергетиката България и Турция са енергийни хъбове в региона. Общата ни борба с нелегалната миграцията е пример и ние заедно даваме своя принос за стабилността на Балканите. А този принос е значим и за цяла Европа“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна