Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало измамниците привлечени като обвиняеми

Прокуратурата разкри подробности за спецакцията срещу ало измамници, която се проведе на 30 януари в разградските села Дряновец и Стражец, в Шумен и Русе. Сигналът за организираната престъпна група е бил подаден от гръцките власти.

Задържания бяха шестима души, мамили по телефона самотни възрастни хора в Северна Гърция по схемата „пари за пострадал при катастрофа“.

Документирани са поне четири успешни измами. Установен е организаторът и ръководител на организираната престъпна група, както и т. нар. „мулета“ и „въртачи“, по- голяма част от които са в роднинска връзка с него.

С постановление на наблюдаващ прокурор всичките шестима задържани са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. 

При спецакцията са претърсени общо шест адреса и седем автомобила, ползвани от членовете на групата.

Намерени и иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и валута, документи, бележки и др. Иззети са също така и пет автомобила.

Придобитите от престъпната дейност парични средства бързо са били инвестирани в луксозни автомобили и скъпи жилища, съобщават още от прокуратурата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна