Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В помощ на българите във Великобритания

Полезни съвети след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Условията, при които Великобритания излиза от евросъюза, залегнали в Споразумението за оттегляне между Обединеното кралство и Европейския съюз, предвиждат преходен период до 31 декември 2020 г. Дотогава европейското законодателство ще продължи да се прилага.

Правата на всички европейски граждани, установили се на територията на Обединеното кралство преди края на преходния период, ще бъдат гарантирани чрез Схемата за уседналост (EU Settlement Scheme). За целта, българските граждани, пребиваващи в Обединеното кралство, с изключение на лицата с двойно гражданство, е необходимо да кандидатстват за статут по Схемата на уседналост. Същото трябва да направят и българите, които притежават удостоверение за постоянно пребиваване (permanent residence).

По схемата може да се получи Временен статут на уседналост (pre-settled status) и Статут на уседналост (settled status). За втория могат да кандидатстват българи, които в продължение на 5 последователни години са пребивавали на територията на Обединеното кралство. Всеки кандидат е длъжен да декларира наличието на криминално минало.

Кандидатстването по Схемата за уседналост e безплатно и се извършва по електронен път - чрез мобилно приложение за телефон, което позволява сканиране на чипа от паспорта. Хората, които не разполагат с паспорт с чип, трябва да изпратят оригиналните си документи (лична карта или паспорт без чип) в Хоум офис за извършване на проверка на документа. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

След като придобият статут по схемата, българските граждани могат да запазят правата, които са имали, докато Обединеното кралство е било част от ЕС – право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до социално-осигурителната система на страната, достъп до системата на здравеопазване и др.

Близки членове на семейства, както и деца, родени след 31 декември 2020 г., имат възможност да се присъединяват към своите роднини след края на преходния период, като връзката между роднините следва да е била налична към 31.12.2020 г. и да продължава да съществува към датата на присъединяване.

Студентите, които вече учат във Великобритания, имат право да кандидатстват по схемата за уседналост и ще завършат обучението си по условията, по които са започнали.

Професионалната квалификация, придобита преди края на преходния период, ще продължи да се признава в останалите държави членки на ЕС и в Обединеното кралство.

След края на 2021 г. ще влязат в сила новите имиграционни разпоредби на Великобритания, които все още не са напълно изяснени. 

Още разяснения и наръчник за кандидатстване по Схемата за уседналост са налични на интернет страницата на българското посолство в Лондон - http://bulgarianembassy-london.org/brexit/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!