Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Крум Зарков: България няма нужда от отмъстител, а от блюстител на закона

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

„Няма лошо в активността на главния прокурор. Очевидно е, че Иван Гешев иска да покаже, че ще бъде непреклонен към всякакви данни за престъпление. Реакциите са противоречиви, защото много хора се радват, че се повдигат такива обвинения, но от друга страна стои въпросът за стила, с който се прави това. България няма нужда от отмъстител, а от блюстител на закона. Иска ми се да имаме главен прокурор, който се придържа към Наказателния кодекс и към Наказателно-процесуалния кодекс“. Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП и зам.-председател на комисията по правни въпроси.

Атака срещу президента е атака срещу държавността

Според него, „когато главният прокурор публикува извадка от разговор, което очевидно има за цел просто да уязви, да свали от авторитета на една институция, то това е повод да се запитаме дали той има право да го прави“:

„Атака срещу президента е атака срещу държавността. Той има ограничени правомощия, неговата сила идва от авторитета на позицията, която заема. Когато целенасочено се руши авторитетът на тази институция, то се руши и авторитетът на държавността“.

В предаването „Неделя 150“ Зарков каза:

„От депутатската банка сблъсъкът между институциите, в лицето на прокуратурата и на президентството, е по-скоро атака. Като гражданин не ми е приятно случващото се. Като юрист мисля, че прокуратурата действа неправомерно с публикуването на тези разговори и това е груба грешка от страна на главния прокурор“.

Правителството не знае какво иска

По думите на Крум Зарков правителството „нито знае къде да отиде, нито как да го постигне“:

„Не знае какво иска – това личи в политиката спрямо хазарта. Че не знае как да го постигне, си пролича от темата с еврото“.

Според Зарков трябва да е ясно, че всяка седмица е загуба на ценно време за реформи, които са наложителни:

„В една демократична държава, когато институциите общуват по такъв начин, когато управляващите очевидно не могат да начертаят пътя напред, когато има належащи проблеми с всекидневието ни, тези проблеми се решават чрез избори, чрез нови правителства, които ще знаят, че предишното правителство не се е справило с корупцията, с източването на язовирите и няма да си позволят да повторят тези грешки“.

За еврото при определен курс

Крум Зарков посочи, че БСП не вижда пряка опасност от влизането в еврозоната:

„Ние сме „за“ влизането в еврозоната при сегашния курс на еврото. Правителството със своята отиграна техника за вкарване на предложения в последния момент постави под съмнение курса на лева спрямо еврото. След това с едно решение искаше да направим така, че този курс да не може да бъде променян. Отхвърляме политиката на управляващите от типа едно ще кажем на българите, едно ще кажем на чужденците. Искаме честно да кажем и на българи, и на чужденци – ще влезем в еврозоната, но условието ни е курсът лев - евро да бъде запазен. Толкова ли е сложно?“.

В предаването „Неделя 150“ депутатът от БСП коментира и темата за хазарта.

Интервюто с Крум Зарков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от