Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизоро: 28 контейнера с боклук от Италия ще бъдат върнати обратно

Снимка: БГНЕС

Във вторник и сряда следващата седмица ще бъдат реекспортирани първите 28 контейнера с отпадъци от Салерно, Италия. Това съобщи на пристанище Варна-запад екоминистърът Емил Димитров. 

Той каза още, че заради липса на филтри е затворена топлоцентрала и така ще се постъпва с всички, които работят не по правилата. 

Създаден е координационен център с участието на МВР, прокуратурата, институциите, свързани с МОСВ, които контролират вноса на отпадъци от чужбина, посочи Димитров и обясни:

"Затворихме, наистина, една централа. Ще бъдат затворени няколко вносителя, ще въведем драстични правила за брокерите и предполагам, че те ще отпаднат от пазара. Координацията с прокуратурата, по указания на министър-председателя е да се включат всички министерства ангажирани с темата. Затваряме пристанища, ЖП-входовете на страната и ще изпратим кадри по митниците, където има пунктове за въвеждане в страната. Това се прави с цел, да могат да бъдат връщани още на място. Всичко, което е в страната към момента, ще бъде подложено на контрол. Проблемът е, че вносителите на боклуци, уплашени от действия на прокуратура и МВР, изхвърлят отпадъците по всякакви дерета, за да могат да кажат: "Вижте колко е зле, къде е държавата". Това обаче показва, че действаме правилно. Много централи има, на които ще им се направи ОВОС и оттук нататък да преценят как ще работят. Заострили сме вниманието към останалите четири мощности, които горят. Искаме да работят, но с филтри и всичко да е наред".

"Надяваме се, всички контейнери да се върнат в Салерно. Това, ще е за сметка на тези които са ги внесли", допълни той.

Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година, получи разрешение за реекспорт след работно съвещание в прокуратурата. 

По вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353, ал. 1 от Наказателния кодекс. Смесеният боклук, който е манифестиран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна