Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата ситуация в България и посланието към света

През последните 30 години България премина през редица изпитания в обществено-политически и социален план. Това осезаемо повлия на обществените нагласи по отношение на значими теми, касаещи политическия дневен ред и бъдещето на страната. Ако разгледаме десетилетието 2009-2019 г, ще видим, че през изминалата година, се наблюдава известно повишение на оптимизма по отношение на това към по-добро или по-лошо върви страната. Вероятно това се дължи на стабилността и предвидимостта на управлението, а и на факта, че посланието, което страната ни изпраща във външнополитически план е добре прието от европейските ѝ и международни партньори:

През последните години изглежда, че България се опитва да бъде в добри отношения с всички потенциални партньоризаяви в интервю за Радио България социологът Първан Симеонов. Сегашното управление се опитва да поддържа добри отношения с всички геополитически играчи и наши съюзници.

Пример за това бе визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Чрез постигнатите договорености  Борисов успя да опровергае мнението, че не е добре приет в САЩ.

Успехът на тази политика ясно пролича и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.  Социологът не се ангажира с прогноза колко дълго ще продължи този успешен период, тъй като по думите му – светът става едно все по-тревожно място.

Що се отнася до вътрешната политика и изборите, които правят гражданите, Първан Симеонов посочи, че българското общество периодично стига до ситуацията да търси нови герои, които да го спасят от властимащите в съответния момент. В този смисъл и 2019 година не е била изключение:

По всичко личи, че ниша за нови политически играчи се отваря и това се вижда. Напоследък се появяват и заявяват все повече и повече кандидати, които искат да променят целия политически процес по свой образ и подобие. Очаквам през 2020-а, и особено 2021 г., да видим голяма част от техните действияпосочи социологът.

По мнението на Първан Симеонов 2020 година започва доста по-интересно в политически план от 2019-а, която бе кулминация на няколкогодишен период на икономическа предвидимост и безметежен политически процес, който не доведе до значими промени. Но както личи от събитията в последните дни, ситуацията отново придобива бурен характер. Настоящата политическа действителност се обуславя от силна прокуратура, силен президент и ново геополитическо, ръчно управление на страната, отбелязва социологът.

Тези и още наблюдения за българската политическа действителност са представени в годишния обзор на социологическа агенция „Галъп“ – „Политическият процес и общественото мнение в България през 2019 г.“  Изданието е и своеобразна ретроспекция на последните три десетилетия, тъй като през 2019-а България отбеляза 30 години от началото на прехода към демокрация. Отговор намират също множество въпроси, които българинът продължава да си задава и днес - готови ли сме за пазарната икономика; готови ли сме за демокрацията; одобряваме ли я или не?

Снимки: gallup-international.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна