Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 март в Зала 1 на НДК

С прожекция на „Петя на моята Петя“ ще се открие ХХIV София Филм Фест

Лентата е изповед, провокирана както от стиховете на младата поетеса Петя Дубарова, така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му

Новият български филм „Петя на моята Петя“, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще открие XXIV София Филм Фестна 12 март в Зала 1 на НДК.

Лентата носи заглавието на разказа на поетесата Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

Това е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Дубарова, така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му, от факта, че случилото се с нея преди почти 40 години се случва и днес - никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме, смятат създателите на филма.

Какви са личните мотиви на екипа на филма да го посвети на Петя Дубарова и каква е ролята на близките ѝ за да звучи кинотворбата искрено и истински, макар да не е биографична, разказва сценаристът Нели Димитрова.

С Валентина Ангелова сме сред многото и големите почитатели на Петя Дубарова – обясни другата сценаристка Нели Димитрова.

У мен отдавна тлееше мисълта, че за нея трябва да се направи още нещо. Че е позабравена…

Свързват се със сестрата на Петя – Елица, обясняват замисленото и получават разрешение.

Биографията ѝ  се знае. Целта беше да дадем различните гледни точки към нейната личност. Петя Дубарова присъства, но филмът не е биографичен. Това е нашият поклон към нея.

Подходът в създаването на филма „Петя на моята Петя“ е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата - както е представена във филма - мъдра и митична.

Кинотворбата поставя много въпроси - ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованието от любовта; дали може да се предадеш, въпреки стремежа да се бориш, или трябва да продължаваш, независимо от всичко... Съвременната Петя трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта - дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Филмът е заснет за по-малко от месец в Бургас. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с родния град на Петя Дубарова, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени