Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в първоначалната им авторска версия. 

Професионалист от висока класа, виолончелистът Александър Сомов концертира като солов и камерен изпълнител. Той е професор в Страсбургската консерватория. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса. Завършва Guildhall School (London) със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири с Strasbourg Philharmonic, Philharmonia (London), Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия) и с повечето оркестри в България.

Удивителни съвпадения свързват съдбите и творчеството на композиторите – герои в този концерт. Така например Брамс и Чайковски са родени на една и съща дата - 7 май и със 7 години разлика. Чайковски никога не харесва музиката на Брамс, но за сметка на това цени музиката на Дворжак, с когото е  приятел дълги години (и двамата в различно време получават званието Почетен доктор в Кембриджкия университет). Благодарение на Брамс, Дворжак 5 години получава държавна стипендия, която му позволява напълно да се съсредоточи върху творчеството си. По това време е написана операта „Ванда". Премиерата на операта е през 1876 в Прага. Същата година в Москва, Чайковски започва да пише Вариации на тема рококо, а Брамс на остров Рюген в Германия завършва своята Първа симфония. Всички тези невероятни творби ще прозвучат в концертната ни програма на 7 февруари. Кулминацията на концерта ще бъде Първа симфония на Брамс – шедьовър на великия немски романтик, създаван в протежение на 15 години. 

Зад диригентския пулт ще застане Николай Лалов – многогодишен диригент на португалския оркестър Sinfonica de Cascais.

7 февруари, 19.30, зала "България"!

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ № 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна