Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Абаджиева преди премиерата на „Женитба“: В света на желанията невинни няма

Снимка: БГНЕС

„В света на желанията невинни няма. „Женитба“ ме привлече с това, че се занимава с желанието и с изкушението“. Това каза в предаването „12+3“ режисьорът Лилия Абаджиева в навечерието на премиерата на „Женитба“ по Гогол на открита сцена „Сълза и смях“ в София. Първото представление пред публика е на 9 февруари.

„Женитба“ е четвъртата творба на Гогол, по която Абаджиева работи. В нея тя преувеличава до пароксизъм властта, с която вечните копнежи подчиняват човека. Затова и образите в пиесата са карикатурни „като от рисунка на Домие“:

„Те са като в криво огледало, за да може да се видим отстрани и да ни се покаже как се чувстваме със страстите и емоциите, които ни оставят в невъзможност да се съпротивляваме“.

Лили Абаджиева сподели още:

„В живота си Гогол гледа на влечението към музите си като преизподня на душата. В епохата, в която живеем днес - с това желание за притежание, хипертрофирала мания за обладаване и себеотдаване, доведена до лудост за притежание, не сме усетили, че живеем така, че ако си подвластен на сластолюбието и похотта като съблазън за притежание, вече си постигнал трагедията на духа. В епохата, в която живеем, можем да имаме връзка с някого и след това да научим името му“.

Интервюто с Лилия Абаджиева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени