Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По проект на Junior Achievement, България

В 20 училища въвеждат часове по зелено предприемачество от втория срок

Снимка: JA Bulgaria

Към глобалните предизвикателства може да се търси решение на индивидуално ниво, всеки може да има своя дан в каузите, свързани с опасните промени в климата и изчерпването на природните ресурси. Новата и зелената икономика и предприемачеството са области, в които младите хора имат влечение и се вълнуват, но с образователни инициативи може да им се помогне – да бъдат информирани, стимулирани, да им се осигурят условия за прилагане на иновативни (бизнес) решения.

Това са осъзнават и специалисти от Джуниър Ачийвмънт (Junior Achievement, JA България). Те създават учебна програма, която ще се приложи в 20 училища още сега – през втория учебен срок. Проектът, по който това се прави, е под наслов „Зелено сътрудничество отвъд границите“ и се изпълнява с финансова подкрепа (143 218 евро), предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да въвлече поне 540 младежи, учители и представители на НПО, бизнеси и държавни институции от България и Норвегия в обучителни дейности по зелено предприемачество и иновации чрез сформирането на поне 8 трансгранични екипа, които ще развият иновативни продукти, услуги и инициативи за справяне с климатичните промени.

През последните години и векове развитието на човечеството се е базирало на ползване на природните ресурси. Първоначалното схващане, че те са неизчерпаеми, вече се ревизира. Време е да помислим как човекът може да е полезен за природата, за да може - дори буквално - да продължи животът на планетата – отбелязва в студиото на Радио София Светослава Стоянова от JA България.

Природата за последните столетия вече приемаме като нещо свое, наше. А сега, когато мерките стават неотложни, радостни сме да забележим, че в съвременното младо поколение има чувство за дълг и готовност за действие по тези проблеми – казва Апостол Дянков от същата организация:

Искаме да създадем по-широка представа за това, което се случва.
Затова с проекта „Зелено сътрудничество отвъд границите“ в 20 училища ще бъде преподавана тази тема.
Знаем, че проблемът е спешен, но не искаме просто да алармираме, а по-скоро да бъдем реалисти в оценката.
Разполагаме с 20 години, в които да вземем решения. И те ще дойдат от всеки – от бизнеса, от неправителствения сектор, от хората, домакинствата.
С проекта искаме да провокираме предприемаческите идеи у младите, да им предложим инструментите за решаване.

Джуниър Ачийвмънт има 100-годишен опит, а в България през последните години се работи по създаване на съответното учебно съдържание, допълва Светослава Стоянова. За разлика от предишни случаи, в този проект се очакват конкретни развити концепции с продукти и услуги, създадени от младежи в гимназиален етап, бизнес идеи, насочени към мисълта за изчерпването на ресурсите и климатичните промени.

Вече е положено началото на проекта „Зелено сътрудничество отвъд границите“. Интересът е радващо висок. Кандидатстват 71 училища (за 20 места). Първата стъпка е  свързана с обучението на учители, които ще преподават съответното съдържание през втория срок, който започва до дни.

През следващите месеци учениците (X и XI клас) ще приемат доста информация, доста теория. През следващата учебна година ще се направят общи предприятия с ученици от Норвегия и ще се разработват конкретните бизнес идеи.

Предприемаческото образование е близо до живота и в същото време е атрактивно, буди любопитството у младите хора, отбелязва Светослава Стоянова. Още повече, че програмата върви успоредно с уменията за боравене с личните финанси.
Темата вълнува младите, ние просто трябва да я облечем в предприемачество – така ще се доближим до възможното приложение на идеите и решенията – със стойност и полза за цялото общество.

А Апостол Дянков не без гордост допълва, че българската методология за зелено предприемачество вече се преподава и в училища извън Европа.

Новата икономика е свързана и с ново отношение към природата, към други общности (което кореспондира и с неравенството), корпоративната социална отговорност, допълват гостите. И подчертават, че всеки може индивидуално да има свой принос по тази тема, а формите и възможностите са много и разнообразни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна