Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи и за пълнолетни пациенти със сърдечни малформации

| обновено на 10.02.20 в 10:42
Снимка: Национална кардиологична болица

От днес  до 14 февруари включително, в Националната кардиологична болница ще се провеждат безплатни прегледи за деца и възрастни.

Експертният център по вродени сърдечни малформации към Националната кардиологична болница за първи път организира безплатни прегледи за пациенти над 18 години със сърдечни малформации. Детските кардиолози нямат право да проследяват своите пациенти след пълнолетие, а те много често се нуждаят от следене на състоянието им до живот. Около 60 на сто от пациентите с вродени сърдечни малфорамции не се проследяват достатъчно добре след навършване на 18 години.

"Има голям проблем с обгрижването на пациентите над 18 години, тъй като детските кардиолози нямат право да гледат възрастни над 18 години. Установено е, че голям процент от тези пациенти не се проследяват, както е необходимо за тяхното здраве. Това беше причината заедно с ръководителя на клиниката проф. Кънева и проф. Гочева от кардиолозите за възрастни, да отворим вратите си за пациенти над 18 години", обясни проф. Маргарита Цонзарова, консултант към Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Тя посочи като проблем и това, че пациентите след 18 години подценяват здравето си - смятат, че вече са здрави и спират да се следят при лекар. "Проблем е това, че тези хора мислят, че са напълно излекувани."

"Честотата на вродените кардиопатии не се е променяла от години наред, както в Европа, в света, така и в България. Това е от 8 до 10 на 1000 се раждат с вродени кардиопатии. Броят на възрастните е неясен, не само у нас, а и в Европа това много се дискутира в кардиологичните общества, за възрастните с вродени кардиопатии.   Регистри сега се въвеждат в тези години", обясни проф. Маргарита Цонзарова.

При влошената грипна обстановка в страната лекарите предупреждават, че пациентите със сърдечни заболявания, както и със сърдечни малформации - деца и възрастни, боледуват по-често от грип, който при тях протича усложнено. 

"Винаги в такива епидемии се обособяват уязвимите групи. Това са малките деца и възрастните от една страна, и от друга страна са тези, които имат хронични заболявания. Това са именно и вродените сърдечни малформации, при които протичат тези респираторни инфекции много по-тежко понякога, с повече усложнения и ние горещо препоръчваме имунизация", изтъкна проф. Цонзарова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна