Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай започва клинични тестове на лекарство за коронавирус на компанията Gilead

Китай започва клинични тестове на лекарство за лечение на коронавируса, което е произведено от американската биотехнологична компания Gilead Sciences Inc.

Говорителят на Болницата за приятелство между Китай и Япония (China-Japan Friendship Hospital ) в Пекин потвърди пред агенция Блумбърг, че медицински екип започва изпитания върху заразени с коронавирус болни.

Новото антивирусно лекарство на компанията Gilead Sciences Inc. - Remdesivir е насочено към инфекциозни заболявания като ебола и SARS.  Изпитанието на лекарството ще бъде направено в китайския град Ухан - огнище на коронавируса. Лечението ще бъде назначено на около 270 пациенти с лека и умерена пневмония, причинена от вируса.

Производители на лекарства като GlaxoSmithKline Plc., както и китайските власти се надпреварват да разработят ваксини и терапии за борба с новия вирус, който е по-заразен от SARS и може да струва на глобалната икономика четири пъти повече от 40-те милиарда долара, които костваше епидемията от SARS (ТОРС) през 2003 година.

Решението за провеждане на човешки изпитвания с медикамента Remdesivir показва, че той е сред най-обещаващите терапии срещу китайския коронавирус, който досега няма специфично лечение или ваксини.

Общият брой на заразени с коронавирус в 24 страни по света вече надмина 17 000, като последните данни показват, че от смъртоносния вирус досега са починал 362-ма.

Акциите на компанията Gilead Sciences Inc. скочиха с над 4% на извънборсовата търговия на Уолстрийт след новината за започналите тестове на нейното лекарство върху заразни от коронавирус, като за кратко акциите дори се повишиха с 13 на сто.

По-рано днес агенция Ройтерс съобщи, че тайландски лекари са постигнали успех при лечението на тежки случаи с новия коронавирус, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени