Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират жп тунела "Козница" за 24 милиона лева

Ремонтът започва в началото на март, а срокът е 180 дни

Тунелът "Козница"
Снимка: wikimapia.org

В началото на март Национална компания железопътна инфраструктура ще започне строителните работи по модернизацията на най-дългия железопътен тунел в България - "Козница". 

Стойността на проекта е 24 милиона лева, а срокът за извършване на строителните дейности е 180 дни. Договорът за строителство предвижда премахване на амортизираните жп линия и контактна мрежа, изгребване на съществуващата баластрова призма, изграждане на двойна отводнителна система и полагането на дебела бетонна плоча, върху която ще бъде положен нов безнаставов железен път. Ще бъде монтирано и осветление на тунела. След приключването на ремонта, скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма - част от 3-тата главна жп линия София-Бургас, ще се увеличи до скорост 85 километра в час. 

Тунелът "Козница" е построен в периода 1949 - 1951-ва година, а последният му среден ремонт е извършен през 1994-та. До приключване на ремонтните дейности движението на влаковете в участъка ще бъде изцяло преустановено, а за клиентите на Националния железопътен превозвач ще бъде осигурен превоз с автобуси.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени