Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт заличи част от петъчните бруталните разпродажби на акции

Основните американски фондови индекси нараснаха за кратко в понеделник с над 1%, заличавайки значителна част от бруталните разпродажби на Уолстрийт в петък, които се дължаха на засилващите се притеснения, че епидемията от коронавирус в Китай ще навреди не само на китайската, но и на глобалната икономика.

Подкрепа за първоначалното днешно нарастване на DJIA, S&P500 и на Nasdaq Composite с над 1% оказаха предприетите от Народната банка на Китай агресивни мерки за подобряване на ликвидността на местните капиталови пазари и изненадващо силното проучване за промишлената активност в САЩ през януари.

В последствие обаче инвеститорите осъзнаха, че първата от шест месеца насам експанзия в американския промишлен сектор може да се окаже нетрайна в резултат на разширяващата се епидемия от коронавирус.

В същото време американската Агенция за контрол на заболяванията съобщи за 5 нови случая на заразени с коронавирус в страната, с което техният брой достигна 11, както и втори случай на предаване на заразата от човек на човек в рамките на Съединените щати.

Това ограничи част от солидният отскок на Уолстрийт и около три часа след началото на днешната американска търговия индексът DJIA нараства със 165 пункта (с 0,6%), широкият индекс S&P500 - с 0,75%, а технологичният Nasdaq - с 1,18%.

В петък и трите фондови индекса приключиха с много силни понижения, като DJIA се раздели с над 600 пункта (спад с 2,1%), S&P500 загуби 1,8% от стойността си, а Nasdaq Composite - 1,6%. Така в рамките на изминалия януари DJIA е понижи с 1%, S&P500  с 0,2%, докато Nasdaq нарасна с 2 на сто.

Акциите на компанията Gilead Sciences Inc поскъпват с над 5% след информация, че нейно антивирусно лекарство ще бъде тествано върху заразени с коронавирус в град Ухан.

Акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. пък поскъпват с 2,63%, като инвеститорите са в очакване на финансовите ѝ тримесечни отчети след края на днешната търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени