Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп победи в Айова, резултатите на демократите се бавят

| обновено на 04.02.20 в 14:35
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп победи в партийните събрания на Републиканската партия за президентските избори тази година в щата Айова, без да срещне съществена опозиция.

Все още няма обявен победител от партийните събрания на демократите в американския щат Айова. Причината според Демократическата партия е проблем с ново приложение за преброяване на участниците в събранията.

Без официални резултати и без каквато и да е идея кога такива ще бъдат обявени кампаниите на няколко кандидата побързаха да обявят победа.

Бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутъджидж изнесе реч, която звучеше като реч на победител, а след това екипът на независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс оповести свое преброяване на около 40 процента от местата за провеждане на събрания, според което Сандърс печели.

Един от ключовите въпроси за демократите  на тези събрания бе кое е ще е по-важно в тази кампания - позициите по наболели теми или шансовете да се победи президента Доналд Тръмп?

В Айова данните от анкети показаха, че главна цел е победа над сегашния обитател на Белия Дом като най-голям потенциал за това се приема, че има бившият вицепрезидент Джо Байдън, последван от Бутъджидж.

Друга интересна констатация бе, че ако по-младите избиратели застават зад Сандърс, а по-възрастните зад Байдън при Бутъджидж подкрепата идва от различни възрастови групи.

Възоснова резултата от партийните съвещания кандидатите получават делегати, които ще гласуват за тях на конгресите през лятото.

По време на партийните събрания на демократите не се гласува за кандидат, а се цели събирането на група от хора в подкрепа на определен кандидат. Кандидатите с поне 15 процента от групата в залата за съвещанието се смятат конкурентоспособни. В края поддръжниците се преброяват и се прилага формула за определяне на брой делегати.

Много от кандидатите-демократи без да са наясно с официалните резултати вече се отправиха към Ню Хемпшир, където следващата седмица ще се проведат първични избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна