Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел изпраща подвижни изолационни за Китай

Снимка: „Таймс ъв Израел“

Израел прекрати полетите до Китай и предприе редица мерки, за да не допусне пренасяне на заразата на своя територия. Израелски специалисти създадоха подвижна изолационна. Тя е била предназначена за лекуване и транспортиране на болни от ебола в Африка, но също и на най-обикновена туберкулоза. Сега хиляди подобни палатки са на път за Китай. 

"Самата изолационна не е световна новост. Това е прозрачна изолация за болен, който трябва да бъде транспортиран, но и в по-големия вариант е изолационна на цял креват, така че в стая в инфекциозна болница да могат да бъдат настанени двама болни с различни заболявания, без да се заразят един от друг или да са опасност за лекарите и сестрите. Транспортният вариант представлява количка, която се задвижва дистанционно и може да бъде вкарана в салона на самолет или друго превозно средство. Израелският вариант е по-надежден от други най-вече заради автономната система за захранване с чист въздух, който по определен начин се филтрира. Ние сме специалисти по опресняващи въздуха системи. Поръчват ги за скривалища, за маски за биологическа защита, но и за големи хотели, конферентни зали, стадиони. Работим в 100 държави. В подвижната ни изолационна, подаваме повече въздух, обогатен с кислород, отвсякъде другаде. Така и болният се чувства по-уютно, а и кислородът много помага, ако той има висока температура. Кислородът убива и голяма част от микробите", разказва за своето изобретение д-р инженер Йоахим Клинт.

Не по-малка паника предизвиква и получаването на предмети, които идват от заразени области.

Изобретателя Амит Афлало разказва за своята "черна кутия", която проследява откъде идва колетът, контейнерът, различните товари.

"Нашето съоръжение проследява целия път на стоката. В един кораб с контейнери, които идват от различни страни и са натоварени по различно време и от различни райони на Китай, например, нашата информация може да се окаже много важна. Така се разбира какво от стоката може да бъде ползвано и какво не. Може само един контейнер да идва от рисково място и не бива да бъде ползван. Информацията спасява от икономическите последствия на пандемията. Можем да спасим от бездействие много заводи по света. От Китай пристигат на много места по света части за производство, готова продукция или суровини. Има и индикации дали вече властите в Китай са проверили тази продукция, дали е дезинфекцирана. Също се отнася и за пратките на различни стоки, поръчани по интернет. Съвсем доскоро това бяха най-евтините и качествени стоки. Не бива всяка доставка да предизвиква паника. Много голяма част от тях са били произведени много преди пандемията и са били в складове, включително и в Европа. Нашата "черна кутия" може да проследи и това. Освен проблемите, свързани със заразата, ние отбелязваме и ако случайно някоя от стоките е била в близост с опасни материали и те са я направили опасна", допълни Амит Афлало. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна