Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лингвокултурен поглед към виното

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Ключ към културата, мирогледа и бита на българина – това може да бъде думата, назоваваща божествената напитка. Впрочем, същото би могло да се каже и за още сродни култури, но нас ни занимава нашата. В думи, съчетания, художествени образи, народни умотворения виното се свързва с трапезата, веселието, ритуалите – радостни и тъжни, с историята, представата за роден дом и край, психологията, морала, социалната принадлежност.

Като цяло положителният образ на виното преобладава в нагласите ни, но традиционните пословици и поговорки подчертават коварното му влияние върху човека. В последните години традиционното присъствие и говорене за виното се среща с един сравнително нов за нашата млада градска култура европейски, елитен, донякъде таен „говор“, в който преобладават заемките и международната специализирана лексика. За всекиго според вкуса и възможностите, но винаги с любов и мярка виното си запазва позициите, наред с хляба, в бита и културата ни – разговор с езиковеда и преводача Иво Панчев.• Езикови справки по радиото: „калявам“, „прекалявам“, „калям“


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

5G мрежите – вреди и ползи

публикувано на 09.04.20 в 12:25