Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки: Президентът няма право да отправя критики за неща, за които и той е виновен

Веселин Марешки
Снимка: БГНЕС

„Влизаме в нещо, което на нас не ни харесва и е несериозно - някаква детска градина. Сега от правителството ще обявят пък, че свалят доверието от президента. Това е несериозно“, коментира пред БНР лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод обръщението на държавния глава Румен Радев, който обяви, че сваля доверието си от кабинета.

Един президент трябва да бъде обединител на нацията и като вижда проблемите трябва да ги казва със сигурност, но след това и да подсказва решението – това е отговорната позиция и ние считаме, че така би трябвало да се постъпи“, каза още Марешки в интервю за предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Той отбеляза, че критиките на държавния глава по отношение на корупционните явления са основателни, но самият президент е част същата политическа система, която генерира корупция:

Това от последните 30 години е така, а не от последните три или пет години. И тези, на които той се е молил за тяхна подкрепа – от БСП, са едни от най-големите виновници за това състояние на България. Така че той е част от тази система, срещу която аз се обявих преди четири години/.../.

Затова нищо не се променя в България - защото системата все си избира едни и същи и си ги промотира/…/. Ние считаме, че президентът е част от същата тази система, избран с подкрепата на БСП, и няма право да отправя критики за неща, за които самият той е виновен“.

Като припомни, че „правителството е функция на настроенията на българския народ“ и наскоро са проведени европейски и местни избори Веселин Марешки отбеляза, че избирателите „показаха отново, че предпочитат Борисов, а не Радев и Нинова“:

„И няма никакво значение дали на мен, на него (президентът-бел. ред.) или на някой друг ни харесва, оттук нататък всеки един  - това и за мен се отнася, трябва да полага по-големи усилия, за да печели доверието на хората“, посочи лидерът на "Воля".

Интервюто може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени