Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо акциите срещу битовата престъпност нямат дългосрочен ефект

Снимка: БНР

"Акциите срещу битовата престъпност са еднодневни усилия, които нямат дългосрочен ефект". Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи и експерт по сигурността, във връзка с обявената от главния прокурор Иван Гешев акция срещу битовата престъпност. По думите на експерта дългосрочният ефект би бил постигнат с ежедневни усилия на полицията и превенция на престъпността, в която се включват и училищата, образователната и социалната системи. 

Според Гунев заявката на ВМРО за създаване на доброволни отряди за опазване на обществения ред може и да не означава нищо, защото те са написали една страничка и половина текст, с който да променят закона:

"Това е усилие, което изисква много пари и ресурс. За да има ефект от заявеното от ВМРО е много повече от това да дадеш едни правомощия. Изисква се усилие от полицията да обучи тези доброволци". 

По думите му докато не се чуе заявка от министъра на вътрешните работи и от полицията, че и те искат това и са готови да инвестират в една такава политика, ще остане само едно политическо говорене.

Румен Стоянов, председател на Сдружението на кметовете на малки населени места и кметства, коментира, че за създаването на доброволни отряди само ще изтекат едни пари и ефектът ще е никакъв:

"Хората сами трябва да се организират и да си помагат, а не се плаща и да се обучават".

Според него ще има ефект от обиколките на главния прокурор из страната и в малките населени места, защото това е всяване на респект: Филип Гунев

"Ако има възможност, нека главният прокурор да ни покани Сдружението да си кажем мнението, за да сме си полезни".

Филип Гунев коментира и информацията, че САЩ ще оповестят до дни първия български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в страната заради корупция:

"Това е сигнал към управляващите, но зависи кой ще бъде гражданинът, ако е някой, когото не сме чували, не знам дали ще има особен ефект. Ако е някой по-известен, още повече известен човек, това ще има осезателен ефект, включително и политически". 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Филип Гунев и Румен Стоянов в "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна