Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за изказването на Радев: Пряка намеса в независимостта на властите

| обновено на 04.02.20 в 18:39
Снимка: Министерски съвет

Президентът не е избирал правителството, за да свали доверието си от него - така министър-председателят Бойко Борисов коментира изявлението на държавния глава Румен Радев, че сваля доверието си от кабинета.

Премиерът видя в снемането на доверието към правителството опит президентът Румен Радев да отклони вниманието от проблемите си с прокуратурата. Пред журналисти по време на инспекцията на строителството на водопровода от Мало Бучино до Перник, Борисов окачестви изявлението на президента и като "пряка намеса в независимостта на властите":

"Проблемът на президента не е в правителството, а в други независими институции... защото прокуратурата е опасно да я атакуваш и затова си търсиш друг враг. Той иска да отклони атаката към мене и правителството, защото му е по-изгодно".

Изявлението на Радев не е било държавническо, а политическо, смята Борисов: "Заявка или за партия, или за нещо ново".

Борисов не се съгласи с констатациите на държавния глава, че правителството не се е справило с кризите с водата и с боклука: "Когато аз станах кмет на София, те бяха заринали София с боклуци. На Суходол беше станала могила. Нима кметът Владимиров не обясни ясно и точно, че 70 години неговата партия в Перник не е подменила един водопровод".

Борисов отново нарече президента разединител на нацията: "Той говори това, което БСП и ДПС говорят. По никакви теми не сме работили заедно, за да се чувствам ощетен от това, че няма да ни подкрепя", каза Борисов и допълни:

"Ние нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, на които никога нищо не се е решило, така че даже ще ме облекчи".

Той не ни е избирал, как ще свали нещо, което няма", попита риторично Борисов и поясни:

„Все едно аз да кажа: „Свалям доверието от кмета“ – какво му пука на него, той си е спечелил изборите, та ще му свалям доверието или ще го качвам".

"Откъде-накъде ще се коментира по такъв начин едно управление от няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? И днес социологическите агенции, всички - и червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила", посочи още премиерът.

"Само преди няколко дни той даде изключително висока оценка на правителството, а днес сутринта подписах писмо до мене от него да му дам Емо Караниколов за мероприятие. Това беше към 11.00 часа. Декември месец той правеше политически изказвания и аз му казах, че повече за мен той не е президент като обединител, защото разединява нацията", довърши Борисов.

В звуковия файл чуйте интервю с премиера Бойко Борисов, който направи инспекция на строежа на водопровода между село Мало Бучино и Перник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна