Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се национална стратегия за психично здраве до 2030 година

Снимка: ЦПЗ "Проф. Н.Шипковенски"

Приключва дейността на работната група, която подготвя национална стратегия за психично здраве до 2030 година.

"Тази стратегия, която би трябвало да осигури устойчивост, устойчиво развитие на системата и надграждане, която е дългосрочна - 10-годишна стратегия, нека да я видим, защото ние и досега сме имали стратегии и политики в областта на психичното здраве, които са били прекрасни като документи, обаче реалността е друга, на практика не се случва нищо", изтъкна пред "Хоризонт" д-р Владимир Сотиров.

Работната група е представила през лятото на миналата година текстуалния вариант на стратегията, базирана на съобразяване с европейските практики и препоръки.

"От нас бяха поискани някои корекции в структурата на този текст и те бяха направени в рамките на два месеца и предоставени обратно на МЗ в края на септември 2019 година", коментира проф. Дроздстой Стоянов, бивш национален консултант по психиатрия.

Преди една година д-р Владимир Сотиров, член на Българската психиатрична асоциация и бивш председател на Софийското психиатрично общество, направи публично достояние шокиращи снимки от Окръжния психодиспансер в София. Тогава държавата обеща да отдели 10 милиона лева за ремонт на психиатрите.

В края на миналата година пожар унищожи сградата на Областния диспансер за психични заболявания в София.

"Трудово-експертната лекарска комисия в момента се помещава на територията на окръжна болница, УМБАЛ "Св. Анна", обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р Емил Грашнов, директор на Областният диспансер за психични заболявания в София.

Фирмата, спечелила обществена поръчка за ремонт на болницата, не е подписала договор за дейността. Отпуснатите пари са върнати. В момента има възможност да бъдат настанени за болнично лечение около 40 души.

"Основното е ремонтът, да се подобрят битовите условия и съответно може би легла, шкафчета, такива неща да се закупят", допълни д-р Емил Грашнов.

В страната има 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения към лечебни заведения.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна