Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Студената война между институциите навлезе в гореща фаза

Проф. Анна Кръстева и доц. Татяна Буруджиева пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Студената война между институциите навлезе в гореща фаза". Това каза пред БНР проф. Анна Кръстева - политолог и преподавател в Нов български университет, във връзка с обявеното от президента Румен Радев в обръщение към народа, че снема доверието си от правителството, защото кабинетът не действа в интерес на българските граждани и острата криза в управлението му води към разпад на държавността. Тя посочи, че със свалянето на доверието не се разпуска правителството, защото България е парламентарна република и припомни, че и президентът Плевнелиев сне доверието си от кабинета "Орешарски" след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Проф. Анна Кръстева

Според проф. Кръстева има няколко линии на интерпретации. Единият - нов политически проект на президента Румен Радев, а вторият - гореща фаза на конфликта с премиера Бойко Борисов и правителството.

"Когато институциите се карат, от това губят гражданите, защото кой да следи за язовирите и нещата, когато вниманието е фокусиране върху такъв конфликт.", заяви тя. Според нея дефицитите от ситуацията ще понесе самият Радев, защото досега той имаше имидж, с който спечели изборите, и който го поставяше рейтингово над Борисов:

"С тази остра и необоснована от събитие атака Радев влиза на територията на Борисов. Всичко, което той казва е вярно и той го е казвал многократно. Какво днес е ново?", каза още проф. Кръстева.

"Днешният ход на президента слага точка и край на въпросите дали има конфликти между президент и премиер", коментира в предаването "Нещо повече" доц. Татяна Буруджиева - политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Тя се съгласи с анализа на проф. Анна Кръстева, че студената война между институциите навлезе в гореща фаза. 

Доц. Татяна Буруджиева

Според Буруджиева снемането на доверие е много краен, но символичен ход, но той няма законодателна сила. По думите ѝ е необходима повече яснота от страна на Румен Радев защо това се случва и къде може да се намери националният интерес: "Българските граждани не заслужаваме тази война да се случва в България", заяви доц. Буруджиева. Важни са следващите крачки и на президента, и на правителството, уточни тя.

По думите на политоложката едно правителство не пада при снемане на доверието на президента от него, а най-вече заради това, което прави самото правителство.

"Общественото мнение реагира на проблемите, но и на това кой може да ги разреши. Докато няма отговор на въпроса кой друг може да реши проблемите, хората няма да тръгнат да сменят правителството", категорична беше тя.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева и доц. Татяна Буруджиева в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени